A Google Webmestereszközök, a Search Console

A Google egyik hasznos szolgáltatása a Google Analytics mellett a Google Webmestereszközök, új nevén Google Search Console.

Google Webmestereszközök, Search Console

Segítségével a Google szemével láthatjuk a weboldalainkat, amelyeket rögzítettünk a rendszerben. Megmutatja, hogy a milyen kulcsszavakkal (kereső szavakkal) találták meg a weblapunkat, azaz mely kereső szavak hoztak látogatókat hoztak a weboldalunkra.

Megmondja, hogy átlagosan hányadik helyen vagyunk az adott keresőszavakra a Google találatai között, és megmondja azt is, hogy az adott szóra hányszor jelentünk meg, s mennyi látogató kattintott a weblapunkra.

Használatához Gmail regisztrációra van szükség, és a belépés után elérhetjük az alábbi webcímen: https://www.google.com/webmasters/tools/

Ez az ingyenes eszköz nagy segítséget jelent a keresőoptimalizálásban. Láthatjuk, hogy melyik keresőszó mennyi kattintást eredményezett, és ennek megfelelően választhatjuk ki a legmegfelelőbb kulcsszavakat. Milyen kulcsszavakra jelent meg a honlapunk a Google-ban. Ez a lista akár több 100 szót is tartalmazhat, és hasznos új kereső szavakat is találhatunk köztük, amelyre érdemes lehet építeni.

Ezek mellett, megmutatja a külső és belső linkeket, hivatkozások. Azaz, hogy milyen weblapokról mutatnak ránk hivatkozások, és ki linkeli a legtöbbször a weblapunkat.

A belső linkek pedig megmutatják, hogy a weboldalunk melyik oldalára mennyi linkkel hivatkozunk.

Ezért a weblap készítés fontos része, hogy minél jobb belső hivatkozásokat alakítsunk ki a weblap aloldalai között segítve ezzel a látogatók navigálását is.

Javítások és Mobilos Használhatóság

További fontos eszköze a Javítások szekció, ahol az esetleges hibákat mutatja a rendszer. Valamint a mobilos használhatóság ellenőrzése is, ahol jelzi a Google, ha nem jól jelenik meg a weboldalunk és javításra szorul. A Google jelzi, hogy melyik oldalakon talál hibát és azokat így könnyen kijavíthatjuk.

A cikk frissítve 2023.02.15.-én.

 

Keresőoptimalizálás

A Google Search Console fontos alapvető információkat ad a weboldalról amely segít a Google keresőoptimalizálás elvégézésében. A SEO feladatok elvégézésre azért van szükség, mert nagyon sokat javíthatunk a weboldal eredményességében azáltal, hogy a Google keresőben jobb találati eredményekkel jelenik meg a weboldal. Minél több felhasználó megtalálja a honlapunkat annél több kapcsolatfelvétel jöhet létre.

Ha szeretne segítéget kérni a keresőoptimalizálásban, akkor kérjen árajánlatot a kapcsolat oldalon.

További információ: keresőoptimalizálás