A Google keresőjét szinte naponta több alkalommal is használjuk miközben képeket keresünk vásárlás előtt, utazás előtti tájékozódáskor, weboldal készítéshez a honlapunkra, a blogbejegyzéseinkhez, vagy egy Facebook és Instagram poszthoz. Mára olyan fejlett lett, hogy a kép alapú keresés is minden napos tevékenység lett. A képkeresés a Google-ben többféle képpen lehetséges. Az alap keresés alapján a beviteli mező alatt az összes keresés mellett lévő Google Képek keresést választjuk, és láthatjuk a keresőben megjelenő képes találatokat. De kezdhetjük mindjárt a Google képkereső oldalon is a keresést: https://images.google.com.

Google képek

Google képkereső

Példa a kép alapú keresésre

A konkrét páldán a Halászbástya kereső szóra megjelenő képeket láthatjuk.

 

képes találatok

Leggyakrabban ezt a módszert használjuk a képek keresésekor, mert gyors eredményt hoz és a legtöbb esetben megtaláljuk a keresett képet vagy termékfotót. De mi van, ha egy adott képhez hasonlót keresünk?

Ekkor segít a kép alapú keresés

Azaz keresés kép alapján.  Ha van olyan képünk amelyhez hasonlót akarunk keresni, akkor is segít a Google képek kereső. A Google nagyszerű megoldása a kép alapú keresés, azaz feltölthetünk egy képet a keresőbe, és a feltöltött kép alapján megkeresi a hasonló képeket. A kép feltöltéséhez kattints a fényképezőgép ikonra, ezután megjelenik a kép feltöltésének az űrlapja (fájlfeltöltés). Válaszd ki a képet a tallózással, vagy húzd oda egérrel a képet, és feltölti a Google rendszerébe a keresendő képet. A kép feltöltését megmutatom a szöveg alatti képen.

Google képkereső kép feltöltése

Ezután kiválasztható a megfelelő kép amely a kereső találat jobb oldalán nagyban megjelenik alatta felkínálva további képeket. A kiválaszott képek változtatásával újabb képek jelennek meg a kiválasztástól függően. A képeket lementhetjük vagy a linkre kattintva megnyílik a weboldal ahol a kép megtalálható.