A dinamikus weboldal készítés része egy cms rendszer, ami lehet egyedi fejlesztésű vagy nyilt forráskódú rendszer. A CMS rendszer az angol Content Management System rövidítése és olyan weboldal rendszert jelent, amely teljeskörű online adminisztrációs és szerkesztési felületet kínál. A honlap tartalmát a szerkesztési jogosultsággal rendelkező felhasználók szerkeszthetik. A cms rendszerben az adminisztrátor adhat hozzá új felhasználókat a rendszerhez a megfelelő jogosultsági szinteket figyelembe véve. A honlap teljes tartalmát módosíthatjuk, külön részben kezelhetőek a feltöltött képek és pdf dokumentumok, külön szerkeszthető a nyitó odlal és az aloldalak tartalma, valamint külön blokkban szerkeszthetők a blogcikkek vagy a hírek. Vannak ingyenes CMS rendszerek és cégek által fejlesztett saját egyedi cms rendszerek is. Mindekettőben fontos kitétel, hogy a rendszert folyamatosan fejlesszék a felhasználói igények alapján, és a modern weboldal készítés feltételeinek megfeleljenek. Fontos a jó keresőoptimalizálhatóság és a felhasználóbarát kezelés egyaránt.

A felhasználók különböző jogosultságot kaphatnak, amelyet a rendszergazda vagy a honlap tulajdonosa szabályoz. A honlap felhasználói lehetnek webdesignerek, szövegírók, marketing szakemberek, online marketinges szakemberek.

A modern cms rendszerben akár webáruházat is létre lehet hozni és nyomon követhető az értékesítés. Az elérhetőségek kapcsolat űrlapjának az adatait is el tudják tárolni, szükség esetén könnyebb nyilvántartani az érdeklődőket és felvenni velük a kapcsolatot.

Nyilt CMS rendszerek

A nyilt forráskódú cms rendszerek könnyen elérhetőek az Interneten, ingyenesen letölthetőek és telepíthetőek. A cms.lap.hu weboldalon megtalálható minden fontosabb külföldi és hazai cms rendszer. A nyilt rendszerek mindenki számára elérhetőek, ezért könnyű őket felhasználni. A veszélyforrás is ebben rejlik, hogy a letöltés után a kódokhoz is bárki hozzáférhet. Azokat a rendszereket érdemes használni a honlapkészítéshez, amelyeket folyamatosan fejlesztenek, van hozzá támogatás, figyelnek a biztonságra és a hibákat gyorsan javítják.

WordPress cms rendszer

Jelenleg a legnépszerűbb nyilt  CMS rendszer a WordPress, amely ingyenesen használható, telepíthető. Népszerűsége az ingyenességen kívül annak is köszönhető, hogy sokféle weboldal és webáruház készíthető a rendszerrel. A WordPress rendszert folyamatosan fejlesztik és közzéteszik a frissítéseket. Nem véletlenül népszerű a weboldal készítő szakemberek körében, mert sok hasznos kiegészítő WordPress plugin és professzionális WordPress sablon elérhető ehhez a cms rendszerhez.
WordPress cms rendszer

A WordPress rendszer előnye, hogy könnyű elsajátítani a használatát, jól keresőoptimalizálható, és a honlap megjelenését akár ingyenes akár egyedi WP sablon készítésével, vagy prémium sablon használatával testreszabhatjuk, ezzel modern és egyedi weboldal készíthető vele. Megfelelő pluginok használatával sok plusz funkcióval és tudással lehet ellátni a weboldalt, legyen szó hírlevél feliratkoztatástól kezdve az egyedi szolgáltatás és termékbemutató funkciókon át, az online oktatási felületen túl a webáruházig. Fontos feladat a frissítések folyamatos telepítése a biztonságos működés érdekében. Erre kellő figyelmet kell fordítani. A biztonsági frissítések előtt érdemes biztonsági másolatot készíteni a weboldalról.

Joomla CMS rendszer

A másik régóta ismert rendszer a Joomla cms rendszere, amely számos dologban különbözik a WP-től, de hasonló rendszer. Magyarországon is sok weboldal készült ezzel a rendszerrel, főleg 5-10 évvel ezelőtt, amikor sokan a Joomla-t kedvelték jobban. A Joomla rendszerhez is sok szép sablon vásárolható. A Yootheme.com és a Themeforest honlapon is találhatunk professzionális Joomla sablonokat.

Joomla cms rendszer

 

Typo 3 cms

A Typo 3 cms egy professzionális rendszer amelyet sok nagyvállalat is használ. A fejlesztése bonyolultabb mint az ismert WordPress és a Joomla cms rendszeré, viszont jó az adminisztrálhatósága és a biztonsága. A sablont HTML kódban kell elkészíteni hozzá, tehát nem kezdőknek való rendszer, inkább webfejlesztő szakemberek készítenek ezzel weboldalt. Webáruház is integrálható a rendszerhez hasonlóan a többi cms-hez.

Typo 3 cms rendszer

Zárt cms rendszer

A zárt cms rendszereket vállalkozások vagy szabadúszó programozók fejlesztik, akik a saját rendszerüket kínálják az ügyfeleik honlapjának az elkészítéséhez. Ebben az esetben a rendszert kínáló vállalkozás fejleszti tovább a rendszert és gondoskodik a megfelelő biztonságról a fejlesztésekről. Ilyen egyedi rendszert fejlesztenek a Hotelek weboldalához is, mert hasonló igényeket kell kielégíteni a honlapoknak.

A lista nem teljes, mert számos olyan cms rendszer van amit nem említettem, de én ezt a hármat használtam illetve használom jelenleg is. Itt is igaz mint a weboldal készítésnél, hogy a weboldal igényeinek megfelelő rendszert kell alkalmazni. Nyilván egy olyan bonyolult weboldalt ahol online repülőjegy foglalási rendszer működik mint a WizzAir nem nyilt rendszerrel fognak elkészíteni, vagy egy autó értékesítő honlapot sem ahol az autó konfigurálható, mint például a BMW weboldal, de sok kis -és középvállalkozásnak megfelelő választás lehet egy nyilt forráskódú cms rendszer.

Érdekli a weboldal készítés?

Kérjen információt a honlap készítéssel kapcsolatban telefonon +36 30 280 8631, vagy küldjön üzenetet!