A munkám során sok egyoldalas weboldalt látok és ezért felmerült a kérdés, hogy kinek jó az egyoldalas weboldal készítés? Miért jó és mikor alkalmazzák a one page honlapot?

Tényleg jó megoldás az egyoldalas weboldal készítés?

Sokan kerestek meg egyoldalas weboldal készítési munkával, mert sok ilyet láttak az Interneten és úgy gondolják, hogy ez jó és olcsó megoldás az első weboldal elkészítéséhez. Ez részben igaz, de nem feltétlenül olcsóbb az egyoldalas weboldal a több oldalból álló honlapnál. A landing oldal és a weboldal közötti különbség is érdekes téma amiről beszélni kell, mert más a honlapok célja és a felhasználás területe.

Az egyoldalas honlapkészítést gyakran Google ADS vagy Facebook hirdetések landing oldalaiként szokták elkészíteni, mert ott célzottan egy funciója van a weboldalnak. A cél az, hogy minél több konverziót hozzon a hirdetőnek a vállalkozásnak. Nem célja, hogy a Google keresőben is jó helyen szerepeljen, de ettől függetlenül még elöfurdulhat ez is. Én is csináltam olyan landing oldalt ami a Google első oldalának a tetején jelenik meg a legfontosabb kereső szavakra.

Vannak ismert cégeknek is egyoldalas honlapjai amit egy kampányhoz használnak. Ilyen a Nike egyik weboldala is.

egyoldalas Nike weboldal

www.swoosh.nike

Az iroda takarítás egyoldalas weboldala.

egyoldalas landingoldal iroda takarítás

 

A példákból látható, hogy vannak olyan esetek amikor jó az egyoldalas honlap is, mert egy célra készült a weboldal és nem az a célja, hogy minél több érdeklődőt hozzon az internetes keresőkből. Egy sikeres cégnek vagy vállalkozásnak több honlapja is lehet amelyek különböző célból készültek, de hozzá tartoznak a cég online marketing stratégiájához.

Google kereső eredmények

Az egyoldalas weboldal a kialakítása miatt kevésbé fog nagy látogatottságot elérni a Google keresőben, de keresőoptimalizálással javítani lehet és kell az internetes keresőben elérhető pozíciót. A honlap célzott tartalma miatt viszonylag kevés kulcsszóra fog megjelenni, ezért kevés látogató fog érkezni a honlapra, de azok célzott közönséget és látogatókat hoznak, ezért a konverzió eredménye jó lehet.

 

Mikor érdemes egyoldalas weboldalt készíteni?

Amikor egy konkrét meghatározott marketing célra kell honlapot készíteni, például egy marketing kampányhoz, Google ADS hirdetéshez vagy Facebook hirdetéshez. Ezekben az esetekben a kampányban megszólított célközönség számára készül a weboldal, a kommunikáció is célzottan végig vezeti a látogatót a honlap tartalmán amely jó esetben meggyőzi a látogatót az együttműködésről vagy a vásárlásról.

További előnye lehet a különleges webdesign amely animációkat és látványos grafikai elemeket tartalmaz. A látványos design elemek kiemelik a weboldal mondanivalóját, jobban felhívja magára a figyelmet.

Továbbá kevesebb szöveg és tartalom kell az ilyen one page honlaphoz, ezért sokszor könnyebbnek tűnik az elkészítése. Sokan nem szeretnek vagy tudnak szöveget írni és ezért egyszerűbb megoldásnak tűnik számukra az egyoldalas honlap.

Mire van szükség az egyoldalas honlap elkészítéséhez?

Szükség van egy jól kiválasztott domain névre és webtárhely is kell a honlap tárolásához. A webtárhely legyen gyors SSD tárhely amelyhez megfelelő ügyfélszolgálat és tárhely beállítok társulnak. A megfelelő domain név kiválasztásáról írtam egy cikket amit érdemes elvolvasni. A domain név fontos a jó weboldalhoz és előnyös, ha beszédes a domain név, illik a témaközhöz. Landing oldal esetén lehet figyelemfelkeltő és reklám célú is, mert úgy is marketing eszközként használjuk. Pl. gyorsfelujitas.hu, mostveddmeg.hu.

 

Előnye

A one page weboldal előnye, ha célzottan egy adott témában vagy egy probléma megoldásának bemutatására készül a weboldal és azt megfelelően megtervezve készül el. A design lehet feltűnő és kiemelkedő, amely kiemeli a tartalmat és felhívja a látogató figyelmét a megoldásra és a Call to Action gombok használatával konverzióra öszönzi az olvasót. Akkor lehet még jó megoldás az egyoldalas honlap, ha olcsó weboldal kell egy induló vállalkozásoknak.

 

One Plus mobiltelefon látványos landing oldala

Mikor nem jó megoldás az egyoldalas weboldal?

Akkor nem jó megoldás, ha a Google keresőből szeretne látogatókat szerezni a megrendelő cég és keresőoptimalizálást akar végezni a honlapon. A keresőben sokkal jobb helyezést lehet elérni több oldalas tartalommal mint egyoldalas honlappal, ezért a honlap készítés elején érdemes elgondolkodni a hosszútávú célok és eredmények érdekében. Érdemes elolvasni, hogy miért jó a keresőoptimalizálás.

Akkor sem jó megoldás, ha több szolgáltatás vagy termék bemutatását akarjuk egy weboldalon bemutatni, mert a keresők nem fogják tudni megfelelően rangsorolni a honlapot a találati eredmények között.

Nem megfelelő választás, ha sok tartalmat kell megjeleníteni, és azok száma folyamatosan bővülni fog. Egyoldalas oldal esetén áttekinthetetlen lesz a tartalom és a honlap nem lesz felhasználóbarát, ezért nem ajánlott ilyen esetekben.

 

Kérdése van? Forduljon hozzám bizalomma!

Profi weboldal készítés cégek, vállalkozások részére. Kérjen információt telefonon +36 30 280 8631 telefonszámon, vagy küldjön üzenetet!