Weboldal indításhoz szükség van webtárhelyre, ezért az egyik első lépés a webtárhely bérlés és a domain név megrendelése. A honlap tartalmát egy szerveren fogja tárolni a tárhelyszolgáltató, amely egy gondosan védett és nagy sávszélességgel ellátott szerver teremben található. A szerver tulajdonképpen egy számítógép és a mögötte álló szolgáltatás, ami kiszolgálja a weboldalt.

A webtárhely bérlés fontos döntést igényel a weboldal elkészítés előtt. A jó webtárhely rendelkezik napi rendszeres biztonsági mentéssel és megfelelő technikai támogatással.

Webtárhely szolgáltató választása

A weboldal tárolása, a honlap fájlok és adatok tárolás a tárhelyen történik. A domain név a webtárhelyedre mutat, és azáltal tudják a látogatók elérni a honlapot. Sokan kérdezik, hogyan érdemes webtárhely szolgáltatót választani. A tapasztalatom szerint van néhány megbízható régi tárhelyszolgáltató, akiknél érdemes webtárhelyet bérelni. Ezeknél nekem is van több webtárhelyem, és tudom, hogy megbízhatóan működnek, nem szokott, vagy ritkán volt probléma náluk. Ezek a webtárhely szóltáltatók a Mobicom – új nevén ENS Zrt., a Tárhely.eu, a Domaincenter, a Rackhost, és újabban a Tárhelypark, ahol néhány újabb ügyfelemnek van webtárhelye a kedvező ár miatt.

A webtárhely méretének kiválasztásához kalkulálni kell a várható e-mail címek számával, és a levelek által elfoglalt tárhelymérettel is, mert a csatolt fájlokat és képeket tartalmazó levelek sok helyet foglalnak el az évek múltával.

A tárhelynél ellenőrizni kell, hogy vannak-e korlátozások, és azok mikre terjednek ki. Ilyen korlátozások lehetnek az adatforgalom, a naponta küldött levelek száma, a webtárhelyhez rendelhető domain nevek száma, vagy a tárhelyen elhelyezhető weblapok száma, az adatbázisok mennyisége. Első weboldalnál természetesen ezek nem okoznak jelentősebb problémát, de jó előre gondolni arra, ha már több weboldalt is szeretnénk üzemeltetni, és nem biztos, hogy jó lenne webtárhely szolgáltatót váltani a korlátozások miatt.

 

Milyen a jó webtárhely?

  • Folyamatosan elérhető,
  • Gyors SSD tárhely,
  • Megfelelő méretű webtárhely áll rendelkezésre (legalább 3GB),
  • Van napi adatmentés,
  • Segítőkész az ügyfélszolgálat,
  • Megbízhatóan működik,
  • Megfelelő tárhely beállítási lehetőségek vannak (FTP, domain, adatbázis, PHP verzió, e-mail, ssl),
  • Van cpanel vagy hasonló kezelő felület,
  • Nincs, vagy ritkán van probléma.

 

Biztonsági mentés

Fontos, hogy a webtárhelyen legyen biztonsági mentés, mert néha előfordulhat probléma, esetleg feltörték a weboldalt, és vissza kell állítani egy régebbi mentést arról az időponttól, amikor jól működött. Erre a legtöbb webtárhely szolgáltatónál van lehetőség, a jobbaknál automatikusan készül napi biztonsági mentés is. Ha nincs ilyen, akkor manuálisan kell beállítani a mentést ami plusz munkát igényel.

 

Sebesség

A honlapok betöltésének a sebessége befolyásolja a Google találati eredményeket is, ezért előnyös, ha gyors SSD webtárhelyünk van. A sebességet a szerver földrajzi elhelyezkedése is befolyásolhatja, ezért magyarországon magyar tárhelyszolgáltatót érdemes választani, külföldön élő célcsoport részére készített weboldalnál pedig nemzetközi tárhely bérlése javasolt.

Érdemes mindig több tárhely szolgáltatót megnézni, és kiválasztani az ár/érték arányban a legjobbat.

Remélem sikerült segítséget adni a megfelelő webtárhely kiválasztásához!

Kapcsolatfelvétel

Weboldal készítéssel és webtárhellyel kapcsolatban szeretne több információt, akkor keressen telefonon +36 30 280 8631 mobilszámon, vagy küldjön üzenetet!