Weboldal készítés szótár

A weboldalon megtalálod a gyakrabban használt weboldal készítéssel, keresőoptimalizálással és online marketinggel kapcsolatos szavakat és szakkifejezéseket.

Weboldal készítés

Weboldal készítés szótár

Tartalom

A szótárban bemutatom a legfontosabb weboldal készítéssel és keresőoptimalizálással kapcsolatos szavakat és szakkifejezéseket.

A

Adwords

A Google Adwords, újabban ADS a Google kattintás alapú – PPC – online hirdetési rendszere. Azért kattintás alapú, mert a kattintások után kell fizetni. Tehát akkor kell fizetni, ha valaki rákattint a hirdetésre. Ez gyors módja a látogatószerzésnek. Telefonszámmal kiegészítve hívások is kezdeményezhetőek.

Algoritmus

Az algoritmus az internetes kereső program, amely a keresésekből állít elő listázható eredményeket. A kisebb Google  algoritmus változásokat nem is vesszük észre. A nagyon algoritmus frissítéseknél szokott jelentősebb változás bekövetkezni a kereső találatokban.

ALT érték

A HTML nyelvben alkalmazott kifejezés amely a kép (image) elem szöveges leírását tartalmazza. A keresőoptimalizálás során fontos szerepet tölt be.

Analytics

A Google Analytics a Google ingyenes statisztikai szoftvere, amely részletes adatokat szolgáltat a weboldal látogatóiról, honnan érkeztek, milyen oldalakat néztek meg, és képet ad a weboldalon bejárt útvonalról. Látható milyen országból, és milyen eszközzel látogatta meg a weboldalt, mennyi időt töltött el, mire kattintott, milyen kereső szóra keresve érkezett (ADS hirdetés esetén).

Anchor

Az anchor szöveg a HTML nyelv eleme, és a hivatkozást jelöli. A jelentése horgonyszöveg (Anchor text), és a szövegrészre kattintva a felhasználó egy másik weboldalra, vagy aloldalra juthat.

B

Banner

A reklám banner kép alapú online hirdetés, amely főleg webportálokon, hírportálokon megjelenő hirdetési felület. A reklám lehet statikus, amikor csupán egy kép, és lehet animált, amikor több képből vagy rövid animációkból áll a hirdetés. A bannerre kattintva a hirdető weboldalára érkezik a látogató.

Betűtípus

A weboldalon látható szöveg megjelenését szolgáló FONT-nak a típusa a betűtípus. A betűtípus sokféle lehet, több ezer található belőlük a számítógépeken és az interneten. Az egyik legismertebb gyűjtőhelye a Google Fonts.

C

Cím

A cím az egyik legfontosabb eleme a weboldalnak. Több féle cím is van, amely minden jól elkészített weboldalon megtalálható.

Az első a fő cím, a H1 értékkel megadott weboldal cím. Minden oldalnak van egy H1 címe, amelyeket a tartalom kibontásában az alcímek követnek a tartalom szerkezetének megfelelően. Ezek a H2, H3, és H4 alcímek. Ennél többet nem igazán szoktak használni.

Címkefelhő

A címkefelhő az angol nyelvű blogokból érkezett ahol Tag cloud néven használják. A weboldaladon szereplő címkék a tartalomra utaló szavak gyakoriság szerinti vizuális ábrázolása. A címkék egy vagy kétszavas kifejezések, amelyek egy blogcikk fontosabb kulcsszavait adják meg, és ABC sorrendben jelennek meg a címkefelhőben.

CMS rendszer

A CMS rendszer az angol Content Management System rövidítése és olyan weboldal rendszert jelent, amely teljeskörű online adminisztrációs és szerkesztési felületet kínál. A honlap tartalmát a szerkesztési jogosultsággal rendelkező felhasználók szerkeszthetik. A weboldal teljes tartalmát módosíthatjuk, kezelhetjük a feltöltött képeket és a pdf dokumentumokat, szerkszthető a menü, a weboldal tartalmi oldalai, és külön blokkban szerkeszthetők a blogcikkek vagy a hírek. Vannak ingyenes CMS rendszerek és cégek által fejlesztett saját egyedi cms rendszerek is.

CTA

A CTA Call To Action a cselekvésre való felhívást jelenti. A weboldalon gomb, banner vagy kiemelt ajánlat formájában szokták alkalmazni. Honlapkészítés során előre meg kell tervezni ezeknek az elemeknek a helyét és az alkalmazásuk módját.

D

Domain név

A domain név a weboldal internetes azonosítója, a weboldalad neve. Minden domain név egyedi, nem lehet két azonos. Régebben www. előtaggal adták meg, de mára a modern böngészők és a keresési szokásoknak megfelelően www nélkül használható. Pl: weblapdesign.hu.

Magyarországon a domain név .hu végződést használjuk utalva az országra. Természetesen .eu vagy .com, és szinte bármilyen végződésű domain név elérhető.

F

Flash animáció

A flash animáció a Macromedia cég FLASH szoftverével készített látványos animáció. Ma már nem használjuk, de jó pár évvel ezelőtt még sok látványos weboldal és reklám banner ezzel az animációs szoftverrel készült.

Fejléc

A fejléc (angolul header) a weboldal legfontosabb része, mert a honlap felső része és a látogatók ezt látják először. A fejlécben található a honlap logó, a menüpontok, a fejléckép és a weblap címe is. A fejlécben található sok esetben a figyelem felkeltő Call To Action gomb is.

Footer

A footer (magyarul lábléc) a weboldal lábléce és a honlap struktúra része. Minden weboldalon megtalálható, és a weblap minden oldalán megjelenik. Legtöbb esetben a Copyright információkat, a szerzői jogi információkat, lébléc menüt, a legfontosabb elérhetőségi információkat és újabban az adatvédelmi információkat tartalmazza.

G

Google kereső

A Google kereső a világ legnépszerűbb keresőrendszere, az internetes keresések 90%-t birtokolja. Sok felhasználó szereti, és a Gmail -el kiegészítve sokan használják. A sikere annak is köszönhető, hogy a felhasználói igényeket figyelembe véve folyamatosan fejlesztik, és a keresési találatok a lehető legjobban egyeznek a felhasználók által beírt keresésekre.
Bővebb információ a keresőóriásról.

Google helyezés

A Google helyezés megmutatja, hogy a weboldal egy adott kulcsszóra hányadik helyen jelenik meg a Google keresőben, hanyadik találat.

H

Hashtag

A hashtag az online marketingben használt hivatkozásokat jelölő tag, amelyet a Twitter vezetett be, majd az Instagramon is népszerű eszköz. A Facebokon is használható a posztok készítésénél. #hashtag #weblapdesign #weboldalkészítés

Hivatkozás

A hivatkozás a HTML nyelvben alkalmazott eszköz, amellyel hivatkozunk egy másik weboldalra, képre, média fájlra és egyéb elemre. A hivatkozások megnyilhatnak azonos ablakban (self), vagy új ablakban (blank). Az utóbbi sok esetben praktikusabb.

Hírlevél

A hírlevél az egyik legrégebbi online marketing eszköz, kiváló listaépítésre. A nevéből is adódik, hogy e-mailben rendszeresen kommunikálunk a feliratkozóinkkal, a vevőkkel, tájékoztatjuk őket az aktuális vagy jövő beli akciókról, eseményekről.

Honlap elemzés

A honlap elemzés a honlap részletes vizsgálatát jelenti. Célja a honlap hibáinak és esetleges hiányosságainka a feltárása. Ilyen lehet, ha kevés a látogató, vagy kevés a vásárlás, az ajánlatkérés, a konverzió.

Horgonyszöveg

A horgonyszöveg egy hivatkozást tartalmazó tattintható szövegrész és az eredményes honlapkészítés egyik legfontosabb eleme. A böngészőkben alapértelmezetten aláhúzva jelenik meg kék színnel kiemelve, a modern honlapokon a webdesign miatt más színnel jelenik meg. Így hivatkozhatunk például a keresőoptimalizálás aloldalra.

HTML

A HTML nyelv – Hypertext Markup Language – rövidítése. Megadja, hogy a böngésző hogyan jelenítse meg a weboldalt. Minden weboldal HTML elemekből épül fel.

J

Javascript

A Javascript kódot a HTML kódú weboldalak kiegészítéseként létrehozott animációk és űrlap ellenőrző kódok formájában alkalmazták.

K

Kategória

Az online cikkek írásának és a blogolásnak köszönhetően kialakult a kategória, amely az adott témájú blogcikkeket vagy honlap cikkeket egy adott téma alá sorolja be, kategorizálja.

Keresőbarát URL

A keresőbarát URL a weboldal webcíme, amelyet úgy adunk meg, hogy a felhasználónak és a keresőnek is értelmes, és egyértelmű a szövege és a jelentése.
Pl: weblapdesign.hu/keresooptimalizalas

Keresőmarketing

A keresőmarketing a keresőoptimalizálás és a fizetett hirdetések összessége. A cél az, hogy a weboldal minél nagyobb látogatottságot érjen el.

Kereső optimalizálás

A keresőoptimalizálás a weboldal keresőben való megjelenésének javítását célozza meg. Célja, hogy a weboldalunk a Google első oldalán megjelenjen minél jobb helyen, legalább az 1-5 találat között.

Konkurencia elemzés

Konkurencia elemzés során megvizsgáljuk a konkurenseink weboldalát, online jelenlétét, az online marketing tevékenységeit, tartalmait.

Konverzió

A konverzió az online marketingben a weboldal esetén a weblap eredményességét muntatja meg. Ilyen konverzió lehet a kapcsolatfelvétel, az árajánlatkérés a weboldalról, a vásárlás, megrendelés leadása, feliratkozás egy hírlevélre, egy PDF fájl letöltése, vagy egy konkrét oldal megtekintése a honlapon.

Kulcsszó

A kulcsszó az a szó, amelyre az emberek keresnek az Internetes keresőkben, például a Google keresőben. A kulcszó azért fontos, mert a jó kereső eredményekhez a számunkra fontos kulcsszónak szerepelnie kell a weboldalunkon a címben is és a szöveges tartalomban is.

L

Landing oldal

A langind oldal, angolul landing page olyan weboldal, amely értékesítési céllal készül, és úgy tervezzük meg, hogy a lehető legjobb konverziót érje el. Ezért látványosan ki vannak emelve a címek, az előnyök, a figyelem felkeltő rendelés gombok, valamint nincs menü rajta, amivel el tudnak navigálni a weboldalról.

Lead

A lead olyan érték, amely a weboldal konverziója vagy hirdetés eredménye képpen elérünk. Ez lehet vásárlás, hírlevél feliratkozás, letöltés. Olyan cselekedet, amely kifejezi az érdeklődést a termék vagy szolgáltatás iránt.

Link

A link egy hypertext hivatkozás, amely a HTML kód aivel hivatkozunk egy másik weboldalra, képre, letölthető PDF állományra, média fájlra és egyéb elemekre. A linkek megnyilhatnak azonos ablakban (self), vagy új ablakban (blank). A linkek nagyon fontos eszközei a weboldalnak. A honlap mérhető részét képezik, és oly annyira fontosak, hogy a SEO részeként a linképítés területe foglalkozik vele és a a keresőoptimalizálás részét képezi.

Logó

A logó a cég vagy vállalkozás vizuális megjelenését biztosító kép amely egyedi és jól felismerhető, jellemző a cégre és a küldetésére. Logótervezés ennek az egyedi arculati elemnek a megtervezését jelenti. Fontos, hogy a logó egyértelműen azonosítsa a céget és azonos megjelenést biztosítson az online felületeken, mint a weboldal, a Facebook, az Instagram, a Twitter, a Linkedin és nyomtatásban is jól felismerhető legyen levélpapíron, névjegykártyán és szórólapon egyaránt.

M

Meta adatok

A meta adatok olyan HTML tag-ek, amelyek a keresők részére adnak át fontos információkat. Tehát ha megadjuk a legfontosabb meta tag-eket, mint a meta description, meta title, meta nyelvi érték pl.: Hu, akkor a Google kereső sokkal konnyebben tudja besorolni és rangsorolni a weboldalunkat, amellyel előnyt élvez azokkal a honlapokkal szemben, akik nem adják meg ezeket az értékeket.

Meta leírás

A meta leírás, angolul meta description olyan szöveges HTML tag, amelyet megadhatunk a keresők számára, és a kereső találatokban jelenik meg. A hossza maximum 156 karakter legyen, mert a hosszabb szöveget kipontozza a Google. Fontos, hogy releváns és figyelem felkeltő szöveget adjunk meg, hogy a felhasználók figyelmét felkeltsük, és pozitív felhasználói élményt nyújtsunk. Ha nem adunk meg meta leírást, akkor a keresők a weblap szövegéből idéznek a kereső találatainál.

N

Navigáció

A navigáció a weboldalon a menüpontokat, a hivatkozásokat, gombokat, és az olyan képeket jelenti, amelyekkel navigálhatunk a weboldalon. A navigáció helyes kialakítása nagyban hozzájárul a honlap felhasználóbarát működéséhez, a jó konverziós eredményekhez.

Netscape

Netscape Navigator egy webböngésző, amely az elsők között használható volt.

No follow

A hivatkozás megadásának egy módja a No follow beállítás, amikor jelezzük a keresőnek, hogy ne kövesse a linket. A megadás módja: rel=”nofollow”.

O

Online Marketing

Az online marketing az internetes marketing eszközöket foglalja magában. Alkalmazásuk rendkívül szélerskörű. A honlapoktól kezdve a Facebook-on át az Instagramig, a Twitterig, a hírlevélen át a felugró popup ablakig sok mindent takar. Az offline marketinggel ellentétben az online marketing elemek a számítógépen, mobiltelefonon, tableten jelennek meg, és ott hatnak a látogatókra.

One Page honlap

A One page honlap olyan weboldal, amely egy oldalból áll. A honlap fajták közül főleg landin page azaz landoló oldal készül ilyen formában, de sok egyszerű szolgáltatás bemutató weboldal, vagy egytermékes bemutató weblap is lehet egyoldalas weboldal.

P

Pagerank

A Google pagerank értéke azt mutatja meg, hogy egy weboldalnak milyen erős a linkhálózata, milyen hivatkozások mutatnak a honlapra. Lényege, hogy a honlap tulajdonosok olyan weboldalakra mutató linkeket helyeznek el a honlapjukon, amelyeket hasznosnak találnak, értékesnek tartanak. Minél magasabb ez az érték, annál jobb, de mára már nem számolja ezt az értéket.

Pixel

A pixel a digitális képfeldolgozásban a képpont. A képernyő felbontás és a képek mérete is megadható pixel értékben. Azért fontos, mert a weboldalnak és a honlap tartalmának alkalmazkodnia kell az éppen aktuális képernyő felbontásokhoz akár számítógépen, laptopon, mobiltelefonon vagy tableten nézzük.

T

Tárhely

A tárhely egy webszerver, amely tárolja a weboldal és az e-mail-ek tartalmát. Más néven webtárhelynek is hívjuk.

Title

A title a weboldal címe ami az egyik legfontosabb információ a honlapon. A honlap címe felkelti a látogató figyelmét, és a Google is a cím alapján dönti el, hogy megjeleníti-e a honlapunkat az adott keresésre vagy nem.

Az title elem a honlap H1 értéke, amely a weboldal címe. A H1 cím után megadhatunk alcímeket a Word -höz hasonlóan, amely tagolja a honlap tartalomát, és segíti az olvasót.

W

Weboldal

A weboldal egy internetes oldal, olyan mint a weblapdesign.hu ahol ezt a szöveget olvasod. A weboldal a legsokoldalúbb internetes felület és megoldás amelyet az emberek és a vállalkozások használhatnak céges weboldal készítés esetén.

Weboldal gomb

A weboldal gomb a weboldalon elhelyezett elem, amely a legtöbb esetben egy űrlapon található. Az űrlap lehet kapcsolatfelvételi űrlap, ajánlatkérő űrlap, szállásfoglalás űrlap, vagy akár repülőjegy vásárlást végrehajtó űrlap is a Wizz Air légitársaság esetében. A gomb célja, hogy rákattintsanak a látogatók és kattintás után a célnak megfelelő konverziót végrehajtsa.

A gomb további funkciója lehet az úgynevezett CTA gomb, amikor a honlap fejlécében, törzsében vagy a láblécben elhelyezett gomb cselekvésre ösztönzi és vezeti a látogatót. A honlapkészítés során ezeket tudatosan kell megtervezni és kialakítani.

Webtárhely

A webtárhely más néven a tárhely, amely a honlapokat tárolja és a levelek tárolását is elvégzi. Ez biztonságos helyen őrzött webszerver, amely tárolja a weboldal és az e-mail-ek tartalmát.

Weboldal készítés

Érdekli a weboldal készítés és a weboldal készítési szolgáltatásunk? Kattintson a gombra!