A weboldalunk látogatottságát tudjuk mérni az ingyenesen használható Google Analytics rendszerrel, amely nagyon fontos adatokat szolgáltat a látogatókról, és befolyással van a weboldal fejlesztésének a feladataira. Fontos, hogy mérjük weboldalunk látogatottságát és teljesítményét, azt, hogy honnan érkeznek a látogatók és milyen oldalakat, milyen tartalmakat néznek meg, mennyi új és vissza térő látogatónk van. És mely oldalak a leglátogatottabbak, és melyik oldalakon milyen a visszafordulási arány. Az látogatottsági adatokra szükség van a keresőoptimalizáláshoz is és a honlap optimalizálásához is elengedhetetlen.

Gyakran kérdezték tőlem, hogyan kell össze kötni a Google rendszerét egy WordPress weboldallal, ezért készítettem egy rövid tájékoztatót. A követőkódot beállíthatjuk php fájlba illesztve vagy WordPress plugin segítségével, vagy sablon beállításoknál megadva. Minden lehetőségre mutatok példát.

Google Analytics statisztika

 

Hogyan kösd össze a weboldalad a Google Analytics rendszerrel

Először is az Analytics használatához szükséged van egy Gmail fiókra. Ha ez meg van, akkor a felhasználói adataiddal be tudsz lépni az Analytics rendszerébe, ahol megtalálod a követő kódot.

A követőkódot a kép alapján megtalálod az adminisztrálás menüpont alatt a Követőkód almenüben.

Analytics követőkód

 

Követőkód beillesztése wordpress honlapba

Első lehetőséghez kell egy kis HTML szerkesztési ismeret. A WordPress rendszerben a sablon fájlok között megtalálható a header.php, amelybe beszúrhatod a Google Analytics követőkódot.

Ha nem akarsz a php fájlokhoz nyúlni, ami érthető, akkor használhatsz WordPress pluginokat is a kód beillesztéséhez, vagy jobb prémium WordPress sablonok esetében a sablon beállításoknál megadhatod a kódot. Ilyen sablonok például a Divi és az Avada sablonok.

 

A követőkód beállítása WordPress plugin segítségével

Az egyik legjobb lehetőség a Yoast Google Analytics Dashboard Pluginja a MonsterInsights-tól. A pluginnak vannak további beállításai amik segíthetik az elemzéseket.

Yoast Google Analytics Dashboard Plugin

 

A második lehetőség az All In One SEO plugin használata, ahol megadhatod az Analytics azonosítódat, és követheted a honlapod látogatottságát.

all in one seo kód megadás

 

Harmadik lehetőség a Insert Headers and Footers plugin segítségével könnyedén beállíthatod a követőkódot.

Negyedik plugin a GA Google Analytics WordPress plugin, amely szintén alkalmas a követőkód beállítására.

 

Remélem tudtam segíteni a cikkel, és könnyen be tudod állítani a saját weboldaladon is a Google ingyenes statisztikáját!