Szeretne saját blogot indítani?

A blog indítás vagy blogolás gyakran felmerülő téma, mert napjainkaban az online tartalom egyre nagyobb teret hódít. Egy blog elindítására több lehetőség közül tudsz választani. Lehet teljesen ingyenes blogrendszert is használni a webhely készítéshez, mint például a Blogger.com, ami a Google blogrendszere, ahol az első saját blogom is készült, a weblap-design.blogspot.com.

bloggerBlogolás, blog készítés

Blog készítés ingyen

A blog indítás leggyorsabb módja, amikor egy jól ismert blogrendszerbe kell regisztrálni, és elindítani a blogolást. Ilyen blogrendszer a blogger.com vagy a blog.hu, ahol egy szolgáltató biztosítja a blog technikai hátterét, a sablonokat, és a biztonságos működést. További előnye, hogy több aloldalában megjelenhetsz, sőt a blog-hu esetén ha nagyon jó cikket ír, akkor megjelenhet az Index portálon is. Ezek a rendszerek egy jól működő, és közepesen testre szabható megoldást kínálnak ingyenesen az érdeklődők számára. Regisztráció és a beállítások elvégzése után már indulhat is a blogolás. Hátrányuk akkor jelentkezik, amikor már a saját márkádat építed, és a saját honlapodon szeretnél blogolni saját domain név alatt, mert ezeknek a blogrendszerek külön domain név alatt futnak.

Ingyenes Blog rendszerek

Blogger.com – A Blogger.com a Google blogrendszere amivel könnyű az elindulás. Előnye a gyors indulás, a biztonság és a blogposztok egyszerű publikálása. Hátránya az aldomain rendszerű domain név és a kevésbé szép megjelenés.

Blog.hu – Az egyik legismertebb magyar blogrendszer a Blog.hu ami szintén gyors elindulást tesz lehetővé. A blog szerkesztése egyszerű és könnyen megvalósítható.

Wix.com – A Wix.com rendszer is kínál blogsablonokat amelyek látványosak, jól szerkeszthetőek.

WordPress.com – A WordPress rendszerében ingyenesen lehet blogot indítani. A WordPress webhely létrehozása egy regisztrációval kezdődik a WordPress.com honlapján.

 

WordPress.com webhely létrehozása

 

A WordPress rendszerének ingyenes használatával wordpress aldomain alatt fog megjelenni az újonnan létrehozott blog sajátdomain.wordpress.com url címen.
Előfizetés vásárlása esetén lehet önálló domain neve is a blognak, vagy a weboldalnak, ezért aki komolyan gondolja a blogindítást, annak érdemes lehet prémium előfízetést vásárolnia.

A blogrendszerek előnyei

  • a kész blog rendszer segítségével könnyű a blog létrehozása, nagyon gyorsan elindítható egy blog,
  • a szerkesztő felületük felhasználóbarát kialakításúak és a tartalom szerkesztése és viszonylag könnyű feladat,
  • a blog.hu előnye, hogy a jó blogcikkeket megjeleníti az Index.hu portálon ahonnan rengeteg plusz látogató érkezhet és megnő a blog látogatottsága.
  • szófelhő rendszerben jelennek meg a blog címkék, ami látványos és figyelemfelkeltő. 

Az ingyenes blogrendszer hátránya

  • nem a saját „kedvenc” domain nevünk alatt lesz elérhető a blog hanem sajátdomain.wordpress.com, sajátdomain.blogspot.com vagy sajátdomain.blog.hu url címen url címen,
  • másik nagy hátránya, hogy a blogunk és a domain nevünk nem lesz egyedi, és nem csak magát erősíti hanem a fődomaint is,
  • nagy hátrány, hogy az ingyenes verzióban nem tudunk egyedi saját webdesign tervezéssel elkészített blogot vagy weboldalt létrehozni, mert számos korlátozást vezetnek be a szolgáltatók.

Wix Blog

A Wix.com rendszer főleg kezdő webhely készítésére jó, de blog létrehozására is alkalmas. Számos modern sablon található a rendszerben, de ezeknek a testreszabása nem mindig könnyű feladat. A tartalom jól szerkeszthető, de a keresőoptimalizálás, seo szempontokból nem a legjobb megoldás.

Egyedi blog készítés

A blogindítás legjobb módja ha biztosra akarsz menni, hogy a blog készités és tervezés kivitelezését weboldal készítő szakember segítségére bízod. Megrendelhetsz egyedi megjelenésű blog készítést egy webdesignertől, vagy egy weboldal készítő cégtől, aki egyéni tervezésű blogot vagy weboldalt készít neked. Ennek az előnye, hogy teljesen Önre van szabva, vagy a meglévő arculathoz és a weboldalhoz igazodik, esetleg a jelenlegi weblappal is közvetlenül össze van kötve. A weboldal készítés szolgáltatásnak ára van, de egy tapasztalt honlapkészítő professzionálisabb blogot és honlapot készít mint amit otthon el tud valaki kezdőként készíteni.

Aki gyakorlott weboldal készítő, az saját WordPress vagy Joomla blogrendszert is ki tud alakítani magának. Amelyekkel el tud kezdeni blogolni. És a megfelelő blog sablonok segítségével egyedi kinézetű blogot tud létrehozni.

WordPress blog

A WordPress cms rendszer a legjobb megoldás ha mindjárt az elején profi bloggal akar valaki elindulni saját domain névvel. Számos látványos WordPress sablon található akár az ingyenes rendszerben is, de prémium wordPress sablonokkal mint például a Divi sablon akár kiemelkedően szép blogot lehet létrehozni. A prémium sablonok testreszabásával sokminden megvalósítható, nincsenek olyan korlátok benne mint a kész blogrendszerekben.

A WordPress blog készítés előnye, hogy szinte bármilyen WordPress bővítmény telepíthető a blogra és ezzel teljesen egyedivé varázsolható a blog. A blog címkéi szófelhő formában is megjelenhetnek, elég hozzá beállítani egy szófelhő készítő bővítményt, vagy a WordClouds szófelhő készítő rendszerét használva készíthető látványos szófelhő.

 

Saját domain név és webtárhely

Az egyedi saját készítésű blog elkészítéséhez az első lépés a domain név és a webtárhely bérlése. Ez lesz az első befektetés, mert az ingyenes rendszerekkel ellentétben itt fizetni kell a webtárhelyért. Sok webtárhely szolgáltató van, de a nagy tárhelyszolgáltatók akik régóta a piacon vannak jók lesznek az elinduláshoz.

Fontos, hogy a webtárhely mérete és gyorsasága megfelelő legyen, készüljön napi biztonsági mentés és az ügyfélszolgálat is elérhető legyen amikor szükséges.

Néhány tárhelyszolgáltató akiket ajánlok

Blog sablonok

Számos weboldalon lehet kész sablonokat a blogokhoz. Ajánlok néhány jó forrást, ahol megtalálhatod a megfelelő sablont:

http://btemplates.com/

http://xmlbloggertemplates.com/

Prémium WordPress blog sablonok

https://themeforest.net/

https://themeforest.net/category/blogging

Elegant Themes Divi sablon

A blogomat a sok munka miatt lassan töltöm meg tartalommal, de remélem, hogy időnként vissza térsz, és hasznos információkat találsz nálam!

Ha tetszett a cikk, kérem ossza meg másokkal is! Köszönöm!