A weboldal készítés egyik legfontosabb velejárója a jó linképítés, amellyel több más weboldalon keresztül is megtalálhatóvá, elérhetővé tesszük a weblapunkat.

A linképítés mindig is fontos része volt a keresőoptimalizálásnak, mert régebben a keresők is, mint a Google az egyik elsődleges rangsorolási tényezője volt a kulcsszavak, vagy kereső szavak mellett. Ezért is alakították ki  a Google keresőmotor alapítói Larry Page és Sergey Brin a PageRank értéket, amellyel egy weboldal linkhálózatának és fontosságának az erősségét mérték.

Mára ez átalakult, mert a Google több mint 200 pontos vizsgálata sokkal több egyéb információt vizsgál és elemez a weboldalon, és ezeket nagyobb súllyal számítja be a találatokba, mint régebben magát a linkhálózatokat.

Ezek mellett viszont fontosabb lett a minőségi linkek használatának a súlya, és a közösségi megosztások aránya.
Ma már nem elég néhány tucat link sok alapszintű linkgyűjteményből, vagy a nagyobb linkgyűjteményekből.
Sőt! A link szövege és horgony szövege sokkal többet számít, mint korábban. Ezért nagyon fontos, hogy a linképítéskor milyen szöveggel hivatkozunk a weboldalunkra, milyen leírást adunk meg hozzá, és ezek milyen minőségű és értékű weboldalakról érkeznek.

Megnőtt a szerepe a PR linképítésnek is, egyre több cég kínál ilyen szolgáltatásokat. A linképítés egy jó online
marketing eszköz.

Arra is figyelni kell, hogy mennyire releváns, témába vágó weboldalról kapunk linket, és az is, hogy milyen oldalainkra. Célszerű nem csak a weboldal főoldalára hivatkozni, hanem a különböző aloldalakra, vagy kategória oldalakra is érdemes linkeket építeni. Akár egy webáruháznál, webshopnál is.

A munka ezzel nagyobb lett mint régebben volt. De megéíri vele foglalkozni, mert hosszú távon a Google is szeretni fogja a weboldalt, és az algoritmus frissítéseknél is kevésbé esik vissza, mint ami nincs megerősítve jóminőségű hivatkozásokkal.

Linképítésre FEL! 🙂