A mobilbarát weboldal már több éve fontos tulajdonsága a honlapoknak. A Google két éve előnyben részesíti a mobilra optimalizált weboldalt, mert egyre több felhasználó mobiltelefonon böngészi a weblapunkat, és ehhez olyan mobilra optimalizált weboldal szükséges, amelyen jól áttekinthető és jól olvasható a tartalom.

Mobilbarát weboldal megjelenése

A mobilbarát weboldal célja, hogy mobiltelefonon vagy tableten is jól olvasható legyen a tartalom. Mivel a mobiltelefonok kijelző mérete kisebb mint a számítógép monitor vagy a laptop kijelzője, ráadásul függőleges nézetben böngészünk rajta, ezért a weblap elemei egymás alá rendeződve jelennek meg.

A képek mérete, a betűméret is alkalmazkodik a mobil készülék felbontásához, hogy megfelelő vizuális élményt nyújtson, és a szöveget könnyedén el lehessen olvasni, és megmaradjon a weboldal áttekinthetősége.

Mobilbarát weboldal ellenőrzés

A Google weboldalán is ellenőrizheted a honlapodat az alábbi oldalon:

https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=hu

A honlapkészítés során folyamatosan ellenőrizni kell a megjelenést különbüző eszközökön és a legtöbbet használt mobiltelefonokon (Apple iPhone, Samsung) a lehető legjobb vizuális élmény elérése érdekében.

mobilbarát weboldal weblapdesign

A mobilbarát weboldal ellenőrzés eredménye

Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás fontos eleme a weboldal készítésnek, mert minél több ember megtalálja a weblapunkat a Google keresőben, annál több látogatóra és ügyfélre tehetünk szert ingyenesen. Segítségével a weboldalunk elöl lesz a keresőkben, és ezáltal több embert érhetünk el.

A Google keresési találatainak a sorrendjét az is befolyásolja, hogy a honlap mobilon jól jelenik-e meg, azaz a mobilra optimalizált weboldal előrébb jelenik meg a keresőben.

Tartalom

A weboldal tartalmi felépítésének rugalmas elrendezésűnek kell lennie. Webdesign megjelenését szabályozhatjuk a CSS Media Queries segítségével, ahol megadhatjuk a különböző felbontásokban miként nézzen ki a reszponzív honlapunk. 

Fontos tudni, hogy alkalmazkodni kell az alacsonyabb sávszélességhez, ezért a megfelelő minőséget megőrizve a képeket és a fájlokat kis fájlméretre kell optimalizálni segítve a gyorsabb oldal betöltési sebességet. Ne töltsünk fel Megabyte méretű képeket (kivétel ha erre van igény vagy a minőség megköveteli).

A honlap tartalmi felépítése úgy kerül kialakításra, hogy a mobiltelefonon görgetve könnyen átolvasható legyen a tartalom, és szkrollozás közben is felkeltse a látogató figyelmét és megtalálja amit keresett.

Ezt azzal érhetjük el, hogy jól kiemeljük a címet és az alcímeket, szellősen, nagyobb margószélességeket megadva rendezzük el az elemeket, s ezáltal jól olvasható lesz a honlap.

Képek

A képek középre igazítva teljes szélességben jelennek meg, ezzel egyedi design-t és hangulatot adva a weblapnak. Kiemelten fontos a megfelelően kis fájlméretű képek használata. A képekről olvashatsz a képek a weboldalra cikkemben.

képek a weboldalon

Navigáció

A navigációnak jól átláthatónak és könnyen kattinthatónak kell lennie, hogy a lehető legtöbb mobiltelefonról könnyű legyen átolvasni a weboldalt. A navigáció kezdődik a logó mellett vagy alatt elhelyezkedő felső menüvel ami hamburger ikon megjelenésű általában, de lehet beúszú és lenyíló menü is.

Navigációs elem a logó amikor egy aloldalról vissza akarunk térni a főoldalra. További elemek a CALL TO ACTION gombok és figyelem felkeltő címek, amelyekkel cselekvésre ösztönözzük az olvasót.

Call to action gomb a weboldalon

POP-UP Ablakok

Mobiltelefonon nagyon zavaró tud lenni a felugró pop up ablak, ezért lehetőség szerint ne használj pop-up ablakot. Maximum olyan eseménynél, amikor fontos a feltűnő információ közlés.

Honlapkészítés

A honlapkészítés része a weboldal pontos beállítása. Ha szeretnél reszponzív weboldalt, kérj árajánlatot vagy válassz a honlap csomagok közül.

További cikkek weboldal készítés témában

Weboldal megújítás, mikor van rá szükség

A weboldal megújítás a gyorsan fejlődő online világban vissza térő probléma, a tevékenységi kör és az iparági ágazatoktól függően változhat. Weboldala már a legtöbb vállalkozásnak van, és a vállalkozás alapvető online marketing eszköze. Az információ keresés az...

Weboldal fajták, webodal típusok

Weboldal fajták A weboldal fajtája a céljától függően több fajta lehet. A weblap célja és funkciója nagyban befolyásolja a megjelenését, a honlap design-t, és az elemeit. Számtalan weboldal típus létezik a normál honlapoktól kezdve az egyoldalas weblapokon át a...

5 legnagyobb hiba weboldal készítéskor

Sok weboldalon látok kritikus hibákat amelyek könnyen javíthatóak. Segítségül összegyűjtöttem mi az 5 leggyakoribb hiba weboldal készítéskor. Nagy hiba weboldal készítéskor, hogy nem mobilra optimalizált a weboldal Nagy weboldal hiba, ha nem mobilra optimalizált a...

Kép alapú keresés a Google keresőben

A Google keresőjét szinte naponta több alkalommal is használjuk miközben képeket keresünk vásárlás előtt, utazás előtti tájékozódáskor, weboldal készítéshez a honlapunkra, a blogbejegyzéseinkhez, vagy egy Facebook és Instagram poszthoz. Mára olyan fejlett lett, hogy a...

Weboldal színek kiválasztása

A weboldal egyik meghatáriozó tulajdonsága a színe. A weboldal színek kifejezik a honlap témáját, érzelmeket és hangulatot közvetít, hozzá járul a pozitív első benyomás kialakításához. A weboldal készítése előtt a weboldal tervezéssel is kell foglalkozni, ahol...

Miért jó a keresőoptimalizálás

Bemutatom miért jó a keresőoptimalizálás hosszú távon - már rövid távon is eredményeket hoz - amely javítja a weboldal eredményét és ezáltal a vállalkozásunk üzleti sikeréhez is nagyban hozzájárul, elengedhetetlen egy sikeres weboldalhoz. A weboldal seo azért...

Webtárhely bérlés

Weboldal indításhoz szükség van webtárhelyre, ezért az egyik első lépés a webtárhely bérlés és a domain név megrendelése. A honlap tartalmát egy szerveren fogja tárolni a webtárhely szolgáltató, amely egy gondosan védett és nagy sávszélességgel ellátott szerver...

Miért jó a meta leírás

A meta leírás egy HTML címke, amely rövid leírást ad a weboldal tartalmáról, a Google keresőben megjelenő oldal tartalmáról. A meta leírás hossza maximum 156 karakter lehet, ha ennél hosszabb, akkor a keresők levágják a szöveget, és akkor a leírás ... -al fog...

Képek keresőoptimalizálása

A képek keresőoptimalizálása szükséges ahhoz, hogy a weboldalunk vagy webáruházunk jó helyezést érjen el a Google keresőben. Ezért fontos tényező a képek optimalizálása, ami a keresőoptimalizálás része is egyben, de ha sikeres honlapot akarsz készíteni, akkor jó ha Te...

Képek a weboldalra

Miért kellenek képek a webodalra?Abban szerintem a legtöbben ember egyetért, hogy szükségesek képek a weboldalra. Azért, mert a képek fontos elemei egy weboldalnak, vizuálisan gyorsabban átadja az információt a látogatónak, és könnyebben befogadja a tartalmat az...

Remélem segítettem ezzel a rövid összefoglalóval. Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg a barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönöm!