Össze szedtem öt olyan dolgot, ami szükséges egy jól működő weboldalhoz.

De mitől jó egy weboldal?

Mitől lesz jól működő?

Első sorban akkor, ha betölti a célját, és a megcélzott célcsoport látogatói megtalálják rajta amit kerestek, amiért felkeresték a weboldalt. A weblap ebből is látszik, hogy elég sokrétű lehet, mert teljesen mást keres rajta egy információkat kereső, böngésző személy, és a célzottam konkrét információkat kereső látogató, akinek már kifejezett célja, szándéka van a weboldalon talált információkkal. Pl. árajánlatot kér, vagy vásárol. Ma már rengeteg vállalkozásnak és cégnek van honlapja, ezért a jó honlappal ki lehet ezek között tűnni.

Első dolog a weboldal címe

Fontos a jó cím, a jó title! Ez az egyik legfontosabb elem a weboldalon, és szinte az első dolog amit a látogató elolvas amikor megnyitja a weblapot.

A weboldal címe világos és érthető legyen mind a látogatóknak, mind a Google és más webes keresőknek. Az a cím H1 értékkel jelenik meg a HTML tag-ek között, és kiemelten fontos. Bemutatja, hogy miről szól a weboldal, felkelti a látogató érdeklődését, és cselekvésre, elolvasásra ösztönöz.

Tehát a címnek több szerepe is van, ezért nem könnyű jó címet adni. A megfelelő cím kiválasztásában segíthet, ha az általunk készített tartalomra, témára, vagy kereső szóra rákeresünk a Google keresőben, és megnézzük a találatokban, hogy milyen címek jelennek meg. Az eredmények alapján könnyebben eldönthetjük, hogy milyen címet adjunk a szövegünknek.

fontos a jó cím, title

Második dolog a webdesign, a weboldal megjelenése

Amit először meglátunk, hogy milyen a weboldal megjelenése, a design-ja. A honlap megjelenése sorsdöntő lehet, mert nagyban befolyásolja a látogatót, hogy elolvassa-e a weboldalt, vagy bezárja.

A szép webdesign eladja a weboldalt, és elolvasásra készteti a látogatót. A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy milyen színeket használjunk, milyen képekkel illusztráljuk a honlapot. Cél az, hogy a weboldal megjelenése, designja közvetítse a mondanivalót, és egyensúlyban legyen a tartalom.

A különböző látogatók más-más megjelenést részesíthetnek előnyben, de egy közös pont van. Egy esztétikus megjelenésű, szép, áttekinthető weboldalt szívesen megnéznek, s a jól tagolt szöveget könnyebben átolvassák. A megfelelő tagolással, címekkel, sortávolsággal szép weboldalt készíthetünk, amely így gyorsan átolvasható.

weboldal design tervezés

Harmadik dolog a jó címek és szöveg

A látogatók figyelmét a jó címmel tudjuk leginkább megragadni, és az utána következő szöveggel. Fontos, hogy végig vezessük a látogatót a weboldalon addig, amíg el nem jut a kívánt cselekvésig, például a kapcsolatfelvételig, árajánlatkérésig. A weboldal tartalmában több cím is megadható az alcímekkel együtt. Ahogy a honlapot átolvasva haladunk a főcím, azaz a H1 cím után az alcímekkel (H2, H3, H4) tagoljuk a honlap tartalmát, ezzel kiemelve a fontos és lényeges részeket vezetve az olvasót, és jól olvashatóvá, áttekinthetővé téve a honlapot.

 

Negyedik dolog a jó képek használata

Az ember vizuálisan sokkal jobban befogadja az információt képek formájában, mint szöveges formában. Ezért nagyon fontos a megfelelő és jó minőségű képek használata. Sokszor a legjobb saját képeket használni, de ha nincs erre lehetőségünk, vagy a témában jobbnak látjuk máshonnan beszerzett képek használatát, akkor választhatunk az ingyenes képeket kínáló weboldalak képei közül, vagy a fizetős stock fotó oldalak kínálatából.

 

jó képek, jó minőségű képek használata
jó képek, jó minőségű képek használata

Ötödik dolog az elérhetőségek és a használhatóság

Fontos, hogy a weboldalon könnyen megtalálható legyen a telefonszám, az üzlet vagy vállalkozás címe. Ez felhasználóbarát megoldás, és a látogatóknak is hasznos. Nem jó, ha keresni kell, nincsenek ezek az információk a látogató szeme előtt amikor fel akarja venni velünk a kapcsolatot, felhívna minket, és nem találja meg a telefonszámot.

 

Gondos odafigyelés

Sok apró részletre is figyelve, gondos odafigyeléssel jó minőségű weboldalt készíthetünk, amelyet a látogatók is szeretnek. Ha a látogatók szeretik a honlapot, akkor a Google is szeretni fogja, és ajánlani fogja a keresési találatok között.

 

elérhetőségek

Hasonló bejegyzések

Hogyan válasszunk jó domain nevet

Hogyan válasszunk jó domain nevet

Gyakori kérés az ügyfeleim részéről, hogy milyen domain nevet válasszanak. Azt szoktam javasolni, az egyik legjobb megoldás, ha a domain névben szerepel a legfontosabb kereső szó, kulcsszó, mert az segít megtalálni a Google és a többi keresőben a weboldalt, és legtöbb...

Weboldal kategóriák és címkék kiválasztása

Weboldal kategóriák és címkék kiválasztása

A legtöbb weboldal tulajdonos már blogot is ír, céges blog segítségével építi a weboldal tartalmát, érdeklődőket hozva a blogon keresztűl a weboldalra. A honlap készítés része a blog is, és elkészítésekor fontos jól megválasztani a kategóriákat, amelyekben...

Weboldal tippek

Weboldal tippek

Néhány hasznos weboldal tipp a sikeres weboldalhoz. A weboldal készítés összetett munka. Régóta készítek honlapokat, ezért tapasztalatom alapján tudok ötletek és tippeket adni a sikeres weboldalakhoz, ahhoz, hogy a honlap elérje a célját, és szeressék a látogatók. És...

SSL https tanúsítvány

SSL https tanúsítvány

SSL tanúsítvány Ma már egyre több weboldal alkalmazza a régi http:// cím helyett a https:// címet, mert fokozza a biztonságot a titkosított kapcsolaton keresztül, és a Google kereső is előnyben részesíti. Olyan weboldalaknál, amelyek használnak hírlevél feliratkozást,...

Google Webmestereszközök

Google Webmestereszközök

Használja a Google Webmestereszközöket A Google egyik hasznos szolgáltatása a Google Analytics mellett a Webmestereszközök. Segítségével a Google szemével láthatjuk a weboldalainkat, amelyeket rögzítettünk a rendszerben. Megmutatja, hogy a milyen kulcsszavakkal...

Használható weboldal ikonok

Használható weboldal ikonok

Ikon kell a weboldaladhoz? Készítettem néhány letölthető ikont weboldalhoz, webáruházakhoz. Dobd fel weboldaladat néhány színes akció ikonnal, amelyet letöltés után kivághatsz a képből, és felhasználhatod a weblapodon.   Egy látványos akció ikon, amihez...

Szeretnél egy jó weboldalt? Segítünk neked!

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, honlap szerkesztés területén, ezért segítségedre tudok lenni weboldal készítésben, webfejlesztésben, és online marketingben.